Kadınlarda en sık görülen cinsel sorunlar arasında orgazm olamama yani diğer bir ifade ile "anorgazmi problemi" yer almaktadır.
Kadınlarda en sık görülen cinsel sorunlar arasında orgazm olamama yani diğer bir ifade ile "anorgazmi problemi" yer almaktadır.
Cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın gecikmesi, çok zor olması veya hiç olmaması (anorgazmi) durumudur. Kadınlar, orgazmı tetikleyen uyarının türü ya da yoğunluğu açısından büyük bir değişkenlik gösterirler.
Orgazm bozuklukları, belirgin bir sıkıntıya ya da kişiler arası ilişkilerde zorluklara neden olur. Öfke, gerginlik ve rahatlayamamanın verdiği sıkıntılar kadınların omzuna binen yük gibidir.
Hera Klinik’teki gözlemlerimize göre pek çok kadın eşine yıllarca “orgazm taklidi” yapmaktadır. Ülkemizdeki kadınların üçte ikisi ilişki sırasında partnerleri ile cinsel ilişki sırasında hiç orgazm olamamışlardır.
Orgazm zorluğu batı ülkelerinde çok sık rastlanan bir cinsel yakınmadır.
Klitoral anorgazmi, hiçbir şekilde orgazm olamama sorunudur. Mastürbasyon ile klitoris uyarısı ile dahi orgazmın gerçekleşmemesidir. Vajinal anorgazmi ise dıştan klitoris uyarısı ile orgazm yaşanırken, partner ile cinsel ilişkide orgazmın gerçekleşememesidir. Diğer ismi ‘coital anorgazmi’ dir (‘Coit’, cinsel ilişki demektir).
Orgazmın klitoral veya vajinal bileşenlerine ayrılması çeşitli ekollerce tartışılmıştır. Masters ve Johnson’un görüşü tek çeşit orgazm olduğudur. Kaplan’a göre ise kadın orgazmı daima vajinanın içinde ve etrafında yerleşmiştir ve yüksek oranda bu bölgede yaşanır.
Derogatis ve Meyer, orgazm bozukluğu olan kadınlarda yetersizlik duyguları ve negatif beden imajı olduğunu belirtmişlerdir. Orgazm bozukluğu olan kadınlar kontrol grubuna göre cinsel ilişki ile aktivitelerinden daha az memnundurlar ve eşleri kadınların cinsel tercihleri hakkında daha az bilgi sahibidir.
Vajinismus; kaygı sonucunda cinsel ilişkiye girememe, kasılma ve buna bağlı tam bir birleşmenin gerçekleşememesi ile karakterize bir cinsel sorundur. Vajinismus hastalarının pek çoğu ilişki tam bir ilişkiyi yaşamasa da ön sevişme ve sürtünme yolu ile ‘klitoral orgazm’ yaşayabilmektedirler.
Vajinismus hastalarının pek çoğunda cinsel isteksizlik, orgazm olamama gibi problemler yoktur, ancak zamanla bu tür cinsel sorunlar da ortaya çıkabilir.
Anorgazmi (orgazm olamama sorunu) kadınlarda özgüven azalmasına, depresyona, öfke patlamalarına, kronik mutsuzluğa, kişinin kendisini değersiz ve yetersiz görmesine neden olabilir. Evlilik sorunu haline gelebilir.
Cinsellikle ilgili pek çok yanlış ve eksik bilgilendirilme cinsel tatmini azaltabilmektedir. Kadınlarda cinsel işlev geliştirilebilir veya sıfırdan öğretilebilir. Son yıllarda cinsel işlev bozukluklarının tedavisinde genel olarak, soruna odaklı, kısa davranışçı cinsel terapiler daha fazla uygulanmaktadır.
Kadınlara cinsel terapi ile orgazm olma öğretilebilir, geliştirilebilir. Orgazm olma işlevini kazandırmak için uygulanan cinsel terapilerde;
Bununla birlikte intrapsişik çatışmaların derecesine göre dinamik, analitik psikoterapiler de hala geçerlidir. Ancak ilaç ve hormon tedavilerinin etkinliği geçicidir.
Orgazm olamama tedavi edilebilir bir problemdir. Tedavilerde modern cinsel terapi methodları ve bazı genital bölge uygulamaları yer almaktadır.
Orgazm olamama sorunu yaşayanlar için en sık olarak uygulanan tedavi yöntemleri arasında davranışçı / bilişsel cinsel terapiler bulunmaktadır. Bazen eklenen hipnoterapi (hipnoz tedavileri) ile tedavi süreci hızlanabilmektedir. Cinsel travma öyküsü olanlarda EMDR terapisi de etkindir.
Genital bölge için lazer, radyofrekans ve PRP (Platelet Reach Plasma) uygulamaları hem cinsel ilişkide hazzı arttırma, hem de orgazm fonksiyonunu kolaylaştırma amaçlarıyla tedavilerde yer almaya başlamıştır.