Hamilelikte cinsellik pek çok çift için kafa karıştırıcı ve oldukça hassas bir konudur. Hamilelik sürecinde vücuttaki değişimler, gebelik riskleri, hormonal dalgalanmalar ve duygusal değişimler çiftlerin cinsel yaşamını etkileyebilir. Bu yazımızda “hamilelikte cinsellik” ile ilgili en çok merak edilen soruları cevaplıyor olacağız.
Cinsel ilişki, rahim içinde gelişmekte olan bebeğinize zarar vermez. Gebelik sırasında bebeğiniz etrafını saran amniyon sıvısı ve rahim kasları tarafından dış etkenlerden korunur. Hamileliğinizin komplikasyonsuz ilerlemesi durumunda gebelik sırasında cinsel ilişki güvenlidir.
Bazı durumlar veya sağlık sorunları doktorunuzun cinsel ilişkiden kaçınmanızı tavsiye etmesine sebep olabilir. Her durumda, herhangi bir endişeniz varsa veya hamileliğinizde özel bir durum söz konusu ise doktorunuza danışmalısınız.
Gebelikte her üç aya “trimester” adı verilir. 40 hafta süren gebelik sürecinin ilk trimester’ı ilk 3 ayı, yani 0-13 hafta arasını, ikinci trimester ikinci üç ayı, yani 14. gebelik haftası ile 27. hafta arasını, son trimester ise 28. gebelik haftası ile 40. hafta arasını ifade eder. Aylara göre gebelikte cinsel ilişkiyi tek tek ele alalım.
İlk trimester hamilelik sürecinin ilk 13 haftasını (ilk 3 ayını) içine alan bir dönemdir. Hamileliğiniz sorunsuz ilerliyorsa, ilk trimesterde cinsel aktiviteler güvenlidir. Hamileliğin bu ilk üç ayında cinsel ilişki, gelişmekte olan bebeğe zarar vermez. Yalnızca kanama, şiddetli kasık ağrıları veya düşük yapma riski gibi özel durumlarda ve sağlık sorunlarında cinsel ilişki yasaklanır.
Gebeliğin ilk trimesterinde meydana gelebilen yorgunluk, halsizlik, mide bulantısı, düşük yapma ve bebeğe zarar verme korkusu cinsel hayatı olumsuz etkileyebilir.
Özellikle bu dönemde mide bulantısı şikayetlerini yoğun olarak yaşayan kadınlarda cinsel isteksizlik meydana gelebilir. Gebelikte mide bulantıları genellikle 10. gebelik haftası civarında en yüksek düzeye ulaşır. 12-14. gebelik haftalarında giderek azalır ve bu dönemden sonra ise çoğunlukla tamamen kaybolur. Bu dönemde, vücudunuzu zinde ve iyi hissettiğiniz dönemlere göre farklı saatlerde cinsel ilişkiye girmek bir çözüm yolu olabilir.
İkinci trimester hamileliğin 14. haftasından 27. haftasına kadar olan dönemdir ve çoğu kadın için hamileliğin en rahat dönemi olarak kabul edilir. Bu dönemde birinci trimesterde yaşanan sabah bulantıları, yorgunluk gibi belirtiler genellikle azalır. Eğer hamilelik sorunsuz ilerliyorsa cinsel ilişki bu dönemde de genellikle güvenlidir.
İkinci trimesterde karın büyümeye başlar. Bu durum bazı cinsel pozisyonları rahatsız edici hale getirebilir. Karın üzerine baskı oluşturmayan pozisyonlar tercih edilebilir.
Cinsel ilişki veya orgazm bazen zararsız rahim kasılmalarına sebep olabilir. Bu zararsız rahim kasılmalarına ‘Braxton Hicks’ kasılmaları ismini veriyoruz. Kasılmalar genellikle kendiliğinden geçicidir. Ancak, endişe verici sık ve aşırı kasılmalarınızın olduğunda veya kasılma ile birlikte kanama sorunu yaşadığınızda mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.
Bu dönem hamileliğin 28. haftasından doğuma kadar süren süreçtir. Bu dönemde de gebeliğin diğer dönemlerinde olduğu gibi, riskli bir durum olmadığı sürece, çiftlerin cinsel ilişkiye girmesinde bir sakınca yoktur.
Bu dönemde bebeğin büyümesiyle anne adayının da karnı büyür, bazı cinsel pozisyonların rahatsız edici olmasına sebep olabilir. O yüzden “kaşık pozisyonu” gibi rahat ve güvenli pozisyonlar tercih edilmelidir.
Cinsel ilişki sadece fiziksel bir eylem değil, aynı zamanda çiftler arasındaki duygusal bağı güçlendiren bir etkinlik olarak görülebilir.
Doğuma yakın dönemlerde, suyun gelmesi ve düzenli kasılmaların başlaması durumunda cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.
Hamileliğin farklı evrelerinde rahat edebilecekleri pozisyonları bilmek çiftler için faydalı olabilir. Hamilelikte dikkate alınması gereken bazı cinsel ilişki pozisyonları ve ipuçları;
Kaşık pozisyonu: Bu pozisyon çiftin yandan yatarak birbirine sarıldığı bir pozisyondur. Hamilelik döneminde bu pozisyon, karın bölgesine baskı yapmadığı için rahatlık sağlar.
Kadının üstte olduğu pozisyon: Bu pozisyonda hamile kadın, partnerinin üzerine oturur. Bu pozisyon kadına hareket kontrolü ve rahatlık sağlar. Ayrıca karın bölgesine herhangi bir baskı uygulanmaz.
Kenar pozisyonu: Bu pozisyonda kadın yatağın kenarına yatar ve partneri ayakta durarak ilişki gerçekleşir. Bu pozisyon da karına baskı yapmaz ve hamileliğin ilerleyen dönemlerinde rahat bir seçenektir.
Diz-dirsek pozisyonu: Bu pozisyonda hamile kadın dizlerinin ve dirseklerinin üzerinde durur. Bu karın bölgesine baskı yapmaz ve güvenlidir, ancak hamileliğin son döneminde uygun olmayabilir.
Sırt üstü pozisyonlar: Gebeliğin çeşitli evrelerinde önerdiğimiz bu pozisyonlara ek olarak, hamileliğin ilerleyen aşamalarında kadının sırtüstü yattığı pozisyonlar önerilmez. Bunun nedeni rahmin ağırlığının vena cava adı verilen büyük bir kan damarını sıkıştırmasıdır. Bunun sonucunda kan akışı kısıtlanarak baş dönmesi, bayılma gibi problemler meydana gelebilir.
Özetlemek gerekirse, hamilelik dönemi için belirttiğimiz tüm bu cinsel ilişki pozisyonları çiftler için genel önerilerdir. Rahat olduğunuz sürece, hamilelik sırasında çoğu cinsel pozisyon uygundur. Hamileliğiniz ilerledikçe, en iyi neyin işe yaradığını bulmaya çalışın! Karşılıklı zevk ve rahatlığı göz önünde bulundurduğunuz sürece partnerinizle kendiniz için en uygun pozisyonları belirleyebilirsiniz.
Hijyenik bir partner ile yapılan oral seks hamilelik sırasında da güvenli kabul edilmektedir.
Hamilelik sırasında cinsel istek her kadında farklılık gösterebilir. Hormonal değişiklikler, kan akımı artışı gibi sebeplerle bazı gebelerde cinsel istek artarken, bazı kadınlar yaşadıkları duygusal dalgalanmalar ve gebelik ile ilgili endişeler nedeniyle cinsel isteksizlik yaşayabilirler.
Cinsel istek artışı hormonal değişiklikler, duygusal ve psikolojik faktörlerin bir araya gelmesi ile açıklanabilir.
Hormonal değişiklikler: Hamilelik sırasında östrojen ve progesteron hormonlarının seviyeleri artar. Bu hormonal artışlar bazı kadınlarda cinsel isteği ve uyarılabilirliği arttırabilir. Testosteron hormonu seviyelerindeki hafif artış da cinsel istek üzerinde etkili olabilir.
Kan akışı: Hamilelik sırasında artan kan akışı, genital bölgede kan akışının artmasına ve dolayısıyla cinsel uyarılma hissinin artmasına yol açabilir. Hayatında ilk defa gebeliğinde orgazm olan kadınların sayısı az değildir. Ayrıca bu dönemde doğum kontrolü konusunda endişelenmenize gerek kalmadığı için, cinsel açıdan kendinizi daha özgürleşmiş de hissedebilirsiniz.
Sağlıklı bir gebelikte kadının orgazm olması erken doğuma sebep olmaz. Orgazm sırasında rahim kasılmaları meydana gelebilir, ancak bunlar doğum kasılmasından farklıdır ve genellikle zararsızdır.
Hamilelik süreci sorunsuz ilerliyorsa bununla ilgili bir süre yoktur. Hatta çiftlere dokuzuncu aydan doğumun başlangıcına kadar doğumu başlatmak için cinsel ilişkiye devam etmelerini özellikle önerebiliyoruz.
Normal risk grubundaki bir hamilenin gebelik boyunca yaptığı cinsel ilişkiler, eşiyle ön sevişme, erotik masaj, karşılıklı mastürbasyon, elle veya vibratörle boşaltma, cinsel fanteziler gibi eylemler düşük, erken doğum veya bebekte sakatlık gibi riskleri arttırmaz!. Ancak erken doğum riski olan, gebeliği süresince kanama, kasık ve karın ağrıları olan, su gelmesi olan, daha önceden birden çok sayıda erken doğum veya düşük yapmış olan gebelerde doktor önerisiyle cinsel ilişki yasaklanabilir.
Hamilelik sırasında cinsel ilişkiden kaçınılması gereken durumlar, hamilelik sırasında özel tıbbi dikkat gerektiren ve doktorunuz önerisiyle cinsel ilişkiden kaçınılması gereken durumlardır. Cinsel ilişkinin hamilelikte yasak olduğu bazı durumlar;
Hamilelik sırasında cinsel ilişkiye girmek düşük yapmaya neden olmaz. Gebeliğin sağlıklı ilerlemesi durumunda, cinsel ilişki hem anne hem bebek için güvenlidir. Belirli tıbbi durumlar söz konusu olduğunda doktorunuz cinsel ilişkiden kaçınmanızı tavsiye edebilir.
Çoğu düşük, fetüsün normal şekilde gelişmemesi nedeniyle meydana gelir. O yüzden gebeliğinizde riskli bir durum yoksa cinsel ilişkiden kaçınmanıza gerek yoktur. Her hamilelik benzersiz olduğundan, özellikle riskli bir hamilelik durumunda veya herhangi bir sağlık endişeniz varsa, cinsel ilişki konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir.