Vajinismus TedavisiVAJİNİSMUS TEDAVİSİCinselliği Ertelemeyin! ÖzğürleşinMenü
Cinsel Terapi

Cinsel Terapi Ve Cinsel Terapist

Erkeklerde ve kadınlarda cinsel işlev bozuklukları ile ilgili yapılan tedavilere cinsel terapi denir. Aslında cinsel terapi ile "cinsel tedavi" (seks terapi) eş anlamlı olarak kullanılmaktadır

Cinsel Terapi ve Cinsel Terapist

Erkeklerde ve kadınlarda cinsel işlev bozuklukları ile ilgili yapılan tedavilere cinsel terapi denir. Aslında cinsel terapi ile "cinsel tedavi" (seks terapi) eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Cinsel terapi, İngilizce'de "sex therapy" veya "sexual therapy" olarak geçmektedir.

Türkçe'ye "seks terapisi" veya “seksüel terapi” olarak da çevrilmektedir. Cinsel sorunlar üzerine çalışan ruh sağlığı profesyonellerine ise “seksolog” veya “cinsel terapist” , profesyonel destek almak isteyenlere ise “danışan” adı verilmektedir. “Terapi” kelimesi kelimesi ise tedavi ile eş anlamlıdır. Cinsel terapistler hem kadın ve erkeklerdeki cinsel işlev problemlerinde uzman olmalı hem de aile terapisi ve genel psikoterapi ilkelerine hâkim olmalıdırlar.

Erkeklerde ve kadınlarda psikolojik veya fiziksel nedenlerden ötürü meydana gelen cinsel sorunlara “cinsel işlev problemleri” veya “cinsel disfonksiyonlar” adı verilmektedir. Yaşanılan cinsel sorunu bir bozukluk (disorder) olarak görebilmemiz için en az 6 ay sürmesi, kişinin kendisinde ve partner ilişkilerinde sıkıntı yaşatması önemlidir.

Cinsel terapinin temel amacı ise cinsel işlev problemlerinin sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturulmasıdır.

Cinsel Sorunların Sıklığı

Cinsel işlev bozuklukları hem kadınlar hem de erkekler arasında yaygın olarak görülen ve bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen sorunlardır. Rosen ve arkadaşları tarafından yapılan bir araştırmada, kadınların %43'ünün ve erkeklerin %31'inin yaşamlarının bir döneminde cinsel işlev problemi yaşadığını ortaya konmuştur. Bu çalışma, cinsel işlev bozukluklarının ne kadar sık karşılaşıldığını ve bu tür problemlerin çözümü için profesyonel destek almanın önemini göstermektedir.

Cinsel Terapinin Amaçları Nelerdir?

Cinsel terapinin amaçları:

  • Cinsellikle ilgili bozulan psikolojik dengeleri sağlamak,
  • Kişi veya çiftlere cinsel eğitimler vermek,
  • Çiftlerin veya bireylerin kendilerini ve birbirlerini tanımalarını sağlamak,
  • Cinsel çatışmaları ve bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak,
  • Çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmaktır.

Cinsel Terapi ile "Cinsel Danışmanlık" Arasında Farklılıklar

Cinsel terapist cinsellikle çiftlerin ilgili birtakım sorunları çözmeye uğraşsa da “cinsel danışman” çiftlere cinsellikle ilgili bilgiler veren, rehberlik ve danışmanlık yapan kişilerdir. Cinsel danışmanlar, cinsel sorunları çözmek için değil, daha çok cinsel sorunların ortaya çıkmaması için çalışırlar. Özetlemek gerekirse; “ileride bende bir cinsel sorun çıkmasın” diyen danışanların aldıkları hizmetin adı “cinsel danışmanlık”, herhangi bir cinsel problemin tedavisi için cinsel terapiste giden hastanın aldığı profesyonel hizmet ise “cinsel terapi” dir.

Diğer bir ifadeyle cinsel terapistte cinsel sorunu açısından tedavi gören kişiye “hasta”, uygulanan tedaviye “cinsel terapi” (seks terapi) veya “cinsel tedavi” adı verilirken, cinsellikle ilgili aydınlanma için cinsel danışmana başvuran kişilere “cinsel danışan”, verilen hizmete de “cinsel danışmanlık” veya “cinsel rehberlik” adı verilir. Evlilik öncesi cinsel danışmanlık birçok problemin ortaya çıkışını engelleyecektir.

Cinsel terapilerde, cinsel terapistler cinsel danışmanlara göre daha aktif bir rol üstlenmektedir.

Cinsel Terapi Nasıl Yapılır?

Cinsel terapiler, zaman için problem yaşayan bireyin veya çiftin detaylı bir öyküsünün alınmasıyla başlar. Cinsel terapist daha sonrasında gerekirse hastayı bir jinekoloğa veya üroloğa yönlendirerek fiziki muayenesinin yapılmasını sağlar. Daha sonra da bireyin veya çiftin problemine göre cinsel terapiye geçilir.

Terapilerde cinsel eğitimler verilir, genital bölgenin anatomisi ve fizyolojisi detaylı bir şekilde anlatılır, sonrasında verilen ev ödevleri ile farkındalık çalışmaları yaptırılır. Böylelikle bilinçaltının derinliklerine yerleşmiş olan yanlış inanışlar hem sözel anlatımlarla hem de uygulamalı egzersizlerle hastalara öğretilmiş olur. Gerekli durumlarda psikoterapi, EMDR, hipnoterapi, akupunktur tedavisi, hatta cerrahi yöntemlerden de faydanılabilmektedir.

Kadınlarda Görülen Cinsel Problemler Nelerdir?

Kadınlarda görülen cinsel problemleri üç temel başlıkta, şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Cinsel İstek ve Uyarılma Bozuklukları

2013 yılında yapılan DSM-V sınıflandırma sisteminde kadınlarda daha önce ayrı ayrı sınıflanan cinsel istek sorunları ve uyarılma bozuklukları birleştirilmiştir. Cinsel isteksizlik problemi “Hipoaktif cinsel arzu bozukluğu” olarak da bilinen bir patolojidir. Uyarılma bozukluğu ise beyinden alınan uyarıların genital bölgedeki yansımalarıdır ki; kadınlarda vajinal ıslanma, erkeklerde ise ereksiyon ile karakterizedir. Uyarılma problemi yaşayan kadınların neredeyse tamamında vajinal kuruluk problemi de vardır.

2. Kadınlarda Orgazm Bozuklukları

Kadınlarda orgazm bozuklukları; orgazm olamama sorunu, geç olma, bazen olup bazen olamama gibi şekillerde kendisini gösterir. “Anorgazmi” olarak da bilinir. Bazen klitoris masajı ile orgazm olup, cinsel ilişkide orgazm olamama sorunu yaşayan kadınlar olabildiği gibi, hiçbir şekilde orgazma ulaşamayan kadınlar da vardır. Alt yapısında psikolojik nedenler, daha önceki negatif cinsel tecrübeler veya bilgi ve tecrübe eksiklikleri yatabilir.

3. Cinsel İlişkide Ağrı ve Penetrasyon Bozuklukları

Kadınlarda cinsel ilişkide istem dışı pelvik kasılmalar ile kendisini gösteren vajinismus sorunu ve “disparoni” olarak da bilinen cinsel ilişkide ağrı problemleri bu kategoride ele alınmaktadır.

Kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen cinsel problemler:

  • Kadınlarda ve erkeklerde görülen cinsel isteksizlik
  • Erkeklerde görülen ereksiyon sorunları, erken boşalma veya geç boşalma
  • Cinsel ağrı bozuklukları: Vajinismus ve disparoni
  • Uyarılma bozukluğu yaşayan bireyler
  • Orgazm bozuklukları (Anorgazmi).
  • Cinsel travma öyküsü olan ve bundan dolayı cinsel yaşamı bozulan bireyler
  • Cinsel yönelim veya cinsel kimlik sorunu yaşayanlar.

Cinsel Terapist Neyi Amaçlar?

Cinsel danışmanlar; cinsellikle ilgili yanlış, eksik ve abartılı bilgilerin doğru bilgilerle düzeltilmesi, ileride ortaya çıkabilecek cinsel sorunlara karşı önlemlerin alınması için kişi veya çiftlere rehber olan sağlık profesyonelleridir. Tedavi uygulamazlar. Cinsel danışmana danışanlar cinsel sorunları olduğu için değil, daha çok bilgi eksikliklerini tamamlamak için gelmektedir. Cinsel danışmanlar tarafından cinsel sorunları tespit edilen hastalar ise cinsel terapiste yönlendirilmektedir. Cinsel terapistler genellikle psikiyatri, üroloji veya jinekoloji uzmanları arasında cinsel işlev bozuklukları alanına spesifik çalışan hekimlerdir.

Cinsellikle İlgili Bilgiler Hangi Yaştan İtibaren Verilmeli?

Cinsel kimlik çok erken yaşlarda şekillenmektedir. Bu nedenle çocukların çok erken yaşlardan beri cinsellik ile ilgili saklanan konulara ilgi duymaları ve bu konularda ebeveynlere pek çok sorular sormaları normaldir. Herkesin, her yaşta cinsellikle ilgili anlayabileceği bir dil vardır. Bu nedenle ana okuldan başlayarak çok ileri yaşlara kadar herkese cinsel danışmanlık hizmeti verilebilir. Çocuklarda cinsellikle ilgili ilk bilgiler mutlaka aile tarafından verilmelidir. Bizim ülkemizde olmasa da pek çok batılı ülkede cinsel bilgiler ve danışmanlık hizmetleri okullarda verilmektedir.

Bekarlarda Cinsel Danışmanlık

Evlenmeyi veya ilk kez cinsel deneyimi yaşamayı düşünen bekar bayanlar da cinsel danışmanlık hizmeti alabilirler. Bekarlarda cinsel danışmanlık bir jinekolog tarafından basit (görsel) bir jinekolojik muayene ile başlar. Bu jinekolog muayenesinde genital organlar (kızlık zarı, vajina, vulva) anatomik yönden değerlendirilir. Ayrıca kişiye ilk cinsel ilişki ile ilgili bilgiler verilir. Bu şekilde ilk cinsel birleşmenin daha rahat ve endişesiz bir şekilde atlatılması sağlanabilmektedir. Diğer taraftan cinsel ilişki teknikleri konularında kişinin bilinçlenmesi de sağlanmış olur.

Cinsellikle ilgili yanlış düşünceler kişilerde yanlış davranışlara, yanlış davranışların alışkanlıklara dönüşmesi de tedavi gerektiren cinsel sorunlara neden olmaktadır. Bu yüzden önceden önlem almak son derece faydalı olacaktır.

Cinsel Danışmanlık Neden Önemli?

Maalesef bizim ülkemiz gibi daha pek çok ülkede cinsellikle ilgili pek çok yanlış ve eksik bilgiler bulunmaktadır. Ağızdan ağza dolaşan “şehir efsaneleri”, birtakım tabular, katı dini, geleneksel ve ahlaki öğretiler kişilerin cinselliğe olan bakışını ve davranışlarını olumsuz bir şekilde etkilemektedir.

Sağlıklı evlilik ve sağlıklı ilişkilerin yürüyebilmesinde cinselliğin önemi son derece büyüktür. İşte bu nedenlerle doğru cinsel donanıma sahip olmak önem kazanmaktadır. Çünkü tüm yanlış öğretiler ve küçüklükten itibaren alınan yanlış mesajlar zaman içinde tedavisi çok daha zor olan cinsel işlev sorunlarına yol açmaktadır.

Cinsel sorunlar kişilerde intrapsişik bir çatışmadan köken alabileceği gibi çiftler arasındaki çatışmalara da bağlı olabilir. Sosyokültürel baskılar, cinselliğe yanlış bakış açısı, yanlış bilgi ve mesajlar, yaşanmış olumsuz cinsel tecrübeler ve cinsel hastalıklar, eş ile olan uyumsuzluklar sonucunda cinsel sorunlar sık olarak ortaya çıkmaktadır.

Cinsel danışmanlık, bireylerin sağlıklı bir cinsel yaşam sürdürmeleri ve memnuniyetlerini artırmaları için etkili bir yöntemdir. Yapılan bir randomize kontrollü bir çalışmada, cinsel danışmanlık alan kadınların cinsel memnuniyet düzeylerinin önemli ölçüde arttığı gösterilmiştir. Çalışmada, danışmanlık öncesinde düşük veya orta düzeyde olan cinsel memnuniyet skorlarının, danışmanlık sonrasında yüksek seviyelere ulaştığı da belirtilmiştir. Bu bulgular, cinsel danışmanlığın bireylerin cinsel yaşamlarında olumlu değişimler sağlayarak daha sağlıklı ve tatmin edici bir ilişki yaşamalarına katkıda bulunduğunu ortaya koymaktadır.

Holistik Cinsel Terapi Yaklaşımı (Bütüncül Yaklaşım)

Cinsellik, yalnızca cinsel organların bir sorunu olmayıp tüm bedeni ve beyni ilgilendiren mekanizmaların bütününden oluşmaktadır. Holistik cinsel terapi yaklaşımı da hastayı bütün olarak ele alan yaklaşım tarzıdır. Cinsel terapi verecek olan cinsel terapist tarafından hastaya “bütüncül” yaklaşım tercih edilmelidir.

Cinsel terapiler hastaya ve çifte göre bireyselleştirilmelidir. Örneğin; cinsellikle ilgili bilgi eksikliklerine bağlı cinsel sorunlar yaşamakta olan hastalara “bilişsel terapi”, çocukluk çağlarından itibaren edinilmiş yanlış davranışlar nedeni sonucunda cinsel sorunlar yaşamakta olan hastalara “davranışsal terapi” (davranışçı terapi),3-5 yaş arası olarak bilinen ödipus dönemine ait takıntıları ileri yaşantılara taşıyan hastalara ise “dinamik psikoterapi” (dinamik yaklaşım) ağırlıklı cinsel terapiler uygulanmalıdır.

Burada unutulmaması gereken diğer nokta, tüm bu cinsel terapi yaklaşımlarının kişiye özel hale getirilmesi yani cinsel tedavinin “bireyselleştirilmesi” ve kişinin bütün olarak ele alındıktan sonra tüm tedavi yaklaşımlarının birlikte kullanılarak çözüme gidilmesidir.

Cinsel Terapilerde Başarı

Cinsellik terapilerde %100 başarı için terapistin bilgisi, tecrübesi ve hastasına bireysel yaklaşım tarzı en önemli konulardır. Kliniğimizde uyguladığımız bütüncül (holistik) cinsel terapilerdeki amaç yalnızca semptoma yönelik değil, bireyi bir bütün olarak görerek değerlendirme şeklindedir. Bu konuda hastanın da cinsel terapistine duyduğu güven, etkili iletişimi ve verilen ev ödevlerinin düzgün bir şekilde yapılması başarı olasılığını oldukça arttırmaktadır.

Cinsel Terapi Fiyatları Nasıl?

Cinsellik terapi fiyatları hastalığın durumuna, uygulanacak olan cinsel terapi seanslarına ve cinsel terapi yöntemlerine göre değişmektedir. Bazı merkezler seans ücreti şeklinde fiyatlama yaparken, bazıları ise paket ücret tarifesini uygulamaktadırlar. Kliniğimizde cinsel terapi fiyatları için Whatsapp hattımıza mesaj bırakabilir veya telefonla arayabilirsiniz: +90 530 763 34 00

  • Korkularım Nedensizmiş24.04.2019

    Merhaba, Adım Yasemin, 21 yaşındayım ve Almanya’da yaşıyorum. 2 senedir evliyim ve bu iki sene boyunca eşimle ilişkiye giremedim. Evliliğimizin ilk senesi bu problemi kafamıza takmadık fakat daha sonra yavaş yavaş bu problem bizi mutsuz etmeye başlamıştı. Sebepsiz yere kavga ederdik. Kavgalarımızın asıl nedeninin vajinismus olduğunun farkındaydık. Internet’te tedavisi için araştırmalar yaparken tarafım... Devamını Oku...

SORU SOR
Merkezimiz HakkındaVajinismus TedavisiCinselliği Ertelemeyin! Özğürleşin
0552 677 55 15
Bu web sitesi, web sitemizin kalitesini artırmak için istatistikler oluşturmak amacıyla veri toplamak için tanımlama bilgileri kullanır. Aşağıdaki butonlara tıklayarak veya Çerez Politikası sayfasını ziyaret ederek çerezlerimizi kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Herhangi bir seçim yapılmaması durumunda varsayılan "izin yok" seçeneği geçerlidir ve reddetme kullanıcı deneyiminizi sınırlamaz.
Kabul EtReddetÇerez Politikası