Erken boşalma, erkeğin boşalma kontrolünü elinde tutamaması, cinsel ilişki sırasında boşalmak istememesine rağmen kontrolsüz bir şekilde boşalmasıdır.
Erken boşalma, erkeğin boşalma kontrolünü elinde tutamaması, cinsel ilişki sırasında boşalmak istememesine rağmen kontrolsüz bir şekilde boşalmasıdır. Bu yönüyle erken boşalma aslında bir “denetimsiz boşalma” veya “kontrolsüz boşalma” sorunudur. Tıpta “prematür ejekülasyon” veya “ejeculatio praecox” olarak ifade edilir. Prematür- vaktinden önce, ejeculatio- boşalma anlamına gelmektedir.
Denetimsiz boşalma, 40 yaş altındaki genç erkeklerin en sık şikayet ettikleri cinsel işlev bozukluklarındandır.
Boşalmanın hemen hemen her zaman cinsel birleşmeden önce veya penisin vajina içinde 1 dakikayı geçmeyecek bir sürede gerçekleşmesi şeklinde tanımlanmaktadır. Erken boşalma tanımı yaparken; dakikalardan ziyade, boşalmanın her iki eşin de orgazma ulaşıp tatmin aldıktan sonra mı, önce mi gerçekleştiğine bakmak önemlidir. Bu boşalmanın tatminsel işlevselliği açısından çok daha doğru olacaktır. Dolayısıyla erken boşalma tarif olarak boşalmanın arzu edilmeyen bir sürede, erken ve denetimsiz bir şekilde gerçekleşmesidir.
Vakaların çoğunda; depresif duygu durumu, odaklanma güçlüğü, cinsellikten kaçınma gibi psikolojik ya da sertleşme sorunu gibi eşlik eden ek cinsel işlev bozukluklarının görüldüğü bilinmektedir.
Erken boşalmanın üç ayrı türü vardır:
Eşi vajinismus sorunu yaşayan erkeklerdeki erken boşalma problemi de durumsaldır.
Boşalma ile ilgili fiziksel bir takım nedenler olabileceği gibi, sorun daha çok psikolojik bir alt yapıya sahiptir. Yapılan ürolojik muayene, bazı tetkikler ve kişinin verdiği öykü ile sorunun fiziksel mi, yoksa psikolojik mi olduğu net olarak ortaya koyulabilmektedir. Erken boşalma; şeker hastalığı, kalp hastalıkları, alkolizm, prostat hastalıkları, ilaç kullanımına bağlı olarak da gelişebilir.
Erkeklerde cinsel uyarılma ile birlikte parasempatik sistem devreye girer. Penise akan kan akımı artarak ereksiyon hali söz konusu olur. Daha sonrasında sempatik sistemin hakimiyeti ile boşalma gerçekleşmektedir. Eğer sempatik sistem çok hızlı devreye girerse boşalma beklenenden daha erken olacaktır.
Özellikle aşırı kaygılı erkekler, cinsel bilgi ve deneyim fazla olmayanlarda cinsel ilişkide aşırı bir gerginlik ve sempatik sinir sistemi hakimiyeti vardır. Bu nedenle bunlarda boşalma hızlı olur. Ergenlik döneminde hızlı şekilde yapılan mastürbasyon eylemi de bir alışkanlığa dönerek ilerleyen yıllarda primer erken boşalma sorununa yol açabilir.
Diğer taraftan üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıkça reçete edilen sempatik sinir sistemini uyaran ilaçlar da erken boşalmaya yol açabilir. Sağlıklı bir cinsel hayat için sempatik ve parasempatik otonom sistemler bir uyum içinde çalışmalıdır.
Vajinismus problemi kadınlardaki istemsiz kasılmalara bağlı olarak tam bir cinsel ilişkinin gerçekleşememesidir. Bu durum zamanla “’öğrenilmiş çaresizlik’ hali alır ve erkek eşte de bazı cinsel disfonksiyonlara zemin hazırlar. Vajinismus kadınların eşlerinde en sık görülen cinsel sorunlar erken boşalma, sertleşme problemleri ve cinsel haz bozukluklarıdır.
Fiziksel sorunlar için soruna özgü tedaviler uygulanır. Bu genellikle hayat boyu devam eden (birincil tip) erken boşalmada daha sık karşılaşılan bir seçenektir.
Genellikle depresyon tedavisinde kullanılan ilaçlar veya bu ilaçların yeni formu olan “dapoksetin” ile yürütülen ilaç tedavisi mutlaka uzman bir hekim tarafından planlanmalıdır. Tedavilerde paroxetin grubu ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Bazı durumlarda ereksiyon sorunları da tabloya eşlik eder. Bu durumda tedaviye PDE5 inhibitörü de eklenerek, boşalma sonrası yeniden sertleşme kolaylaştırılarak performans kaygısının azalması hedeflenir. Buna bağlı gelişen durumlarda erken boşalmaya sebep olan ana sorun dikkate alınmalıdır.
İkincil ve durumsal erken boşalma türlerinde en kalıcı tedavi yöntemi psikolojik tedavi yani cinsel terapidir. Ayrıca cinsel terapi birincil erken boşalma tedavisinin de kesin ve kalıcı çözümü için oldukça önemlidir.
Erken boşalmanın psikolojik tedavisinde ise boşalma denetimini hastaya kazandıracak bir takım egzersizlerin öğretilmesi, durumun tetikleyicilerinin travma ve olumsuz inançların tespiti ile oldukça kapsamlı bir süreç yürütülür. Bu süreçte genelde bilişsel ve davranışsal terapi birlikte ilerler. Ayrıca hastaya yapılan geniş bilgilendirme ile hastanın yaşadığı cinsel işlev bozukluğu hakkında bilinçlenmesi hedeflenir.
Boşalma denetimine sahip olmayan erkek eğer bir partneri var ise partneri ile birlikte tedaviye alınır. Her cinsel işlev bozukluğunda olduğu gibi erken boşalmada aslında durumdan hem kadının hem erkeğin etkilendiği bir çift problemidir. Bu süreçte kadının kişilik yapısı, erkeğe yaklaşımı, ilişkideki güç dinamikleri, ilişki sorunları ve yaşanan cinsel problemin ilişkideki konumu incelenerek gerekli müdahalelerde bulunulur. Erkeğin başarılı bir tedavi süreci geçirebilmesi için eş desteği ve terapi sürecindeki varlığı oldukça kritiktir.
Tedavi sürecinde bir partneri olmayan erkek hastaların tedavileri ise bireysel yürütülebilir. Hasta seanslara bireysel katılır ve ev çalışmalarını tek başına yürütür. Ancak geçmiş ilişki ve olumsuz cinsel deneyimleri yine terapide ele alınacak konular arasında olacaktır.
Kısaca yaşınız kaç olursa olsun, bir partneriniz olsun ya da olmasın erken boşalma tedavisi için profesyonel destek alabilirsiniz. Bu konuda İstanbul, Ankara ve İzmir kliniklerimizdeki tedaviler konusunda bizimle iletişime geçebilirsiniz.