Vajinismus TedavisiVAJİNİSMUS TEDAVİSİCinselliği Ertelemeyin! ÖzğürleşinMenü
Cinsel Ilişkide Ağrı

Vajinal Kuruluk Tedavisi

Vajinal kuruluk tedavisinde amaç vajinanın ıslaklığını yeniden arttırmak, cinsel ilişkiyi daha rahat ve keyifli hale getirmek, genel sağlığı ve sosyal hayatı iyileştirmektir.

Vajinal Kuruluk Tedavisi

Vajinal Kuruluk Nedir?

Vajinal kuruluk kadınların psikolojik sağlığını, sosyal ilişkilerini ve partner ilişkilerini derinden etkilen önemli bir sağlık sorunudur. Her kadında farklı sebeplerle ortaya çıkabilir; hormonal, çevresel, cinsel ve yaşam tarzı ile ilgili pek çok neden vajinal kuruluk nedenidir. Vajinal kuruluk tedavisi, altta yatan neden veya nedenlere göre belirlenmektedir. Buradaki amaçlar; vajinanın ıslaklığını yeniden arttırmak, cinsel ilişkiyi daha rahat ve keyifli hale getirmek, genel sağlığı ve sosyal hayatı iyileştirmektir.

Vajinal Kuruluk Tedavileri

Vajinal kuruluk tedavisi için bilinen en etkili çözümler aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.

  1. Lubrikantlar (Vajinal Kayganlaştırıcılar)
  2. Kronik Hastalıkların Kontrol Altına Alınması
  3. Hormon Tedavileri
  4. Hormonal Olmayan Tedaviler
  5. Pelvik Taban Terapileri
  6. Psikolojik Destekler
  7. Cinsel Danışmanlık ve Eğitim
  8. Alternatif ve Tamamlayıcı Tedaviler

1. Lubrikantlar (Vajinal Kayganlaştırıcılar)

Vajinal kayganlaştırıcılara “lubrikant” adı verilmektedir. Lubrikantlar vajinal kuruluk tedavisi için en çok tercih edilen ürünlerin başında gelmektedir. Amaçları kayganlık sağlayarak cinsel ilişkideki konforu arttırmaktır. Lubrikant seçiminde su bazlı ve asit PH’a sahip ürünler yer almalıdır. Paraben, gliserin, propilen glikol gibi maddeler bazı kadınlarda tahrişe neden olabilir. Bu yüzden hipoalerjenik, kimyasal katkısız ürünler tercih edilmelidir.

Lubrikant haricinde vajinanın nemlenmesini arttıracak “vajinal nemlendiriciler” de mevcuttur. Ürün seçimi içinde kimyasal barındırmayan, kokusuz, alerjen maddeler içermeyen kayganlaştırıcılar olmalıdır.

2. Kronik Hastalıkların Kontrol Altına Alınması

Diyabet, tiroid hastalıkları ve bazı kronik otoimmün hastalıklar vajinal kuruluk nedenidir. Bu hastalıkların ilaçlarla kontrol altına alınması vajinal kuruluk tedavisi için de önemlidir.

3. Hormon Tedavileri

Özellikle “postmenopozal” dönemde, yani menopoz sonrasında ve emzirme döneminde izlenen estrojen hormonu düşüklüğü önemli ölçüde vajinal kuruluk sebebidir. Bu dönemlerde verilen estrojen desteği vajinal nemlenmeyi yeniden sağlayarak sorunları giderebilmektedir.

Menopoz döneminde vajinal kuruluk için verilen estrojen tedavileri topikal hormon desteği şeklinde; vajina içine uygulanan krem veya fitil formundadır. Çok ileri düzeyde vajinal kuruluk sorunu olanlarda ise ağızdan hormon replasman tedavileri de başlanabilir. Östrojen ilaçları hem vajinal dokularda nem üretimini destekler hem de dokuların elastikiyetini ve kolajen bağ dokusunu artırır.

Geleneksel östrojen tedavisini kullanamayan kadınlar için ospemifen, raloksifen ve tamoksifen gibi seçici östrojen reseptör modülatörleri bir alternatif sunmaktadır. 2021 yılında J Midwifery Womens Health dergisinde yayınlanan derlemeye göre Ospemifene (Osphena) bir SERM'dir ve menopozal genito-üriner sendromda FDA tarafından onaylanan tek oral tedavidir. Ospemifene vajinal pH'ı, disparoniyi ve vajinal kuruluğu iyileştirmede kanıtlanmış bir etkinliğe sahiptir.

Vajinal kuruluk tedavisi için testosteron ve DHEA (Dehidroepiandrosteron) gibi androjen içerikli hormon tedavileri de kullanılabilmektedir. Bu ilaçlar hem libidoyu hem de vajinal ıslanmayı arttırmaktadırlar. Kadınlarda cinsel isteksizlik tedavisi için de kullanılabilmektedir.

Bu konudaki bilimsel makaleler:

  1. Vajina içine uygulanan estrojen kremleri hızlı etkilidir ve bölgesel rahatlama sağlar (Miller et al., 2015).
  2. Vajinaya yerleştirilen vajinal halkalar sabit dozda östrojen salınımı yaparak kan dolaşımını arttırır ve nemlenmeyi sağlar (Liu et al., 2012).
  3. Ağızdan alınan veya “patch” şeklindeki estrojen bantları vajinal sağlık üzerine pozitif etkilidir (Freeman et al., 2006).
  4. Kadınlarda uygulanan testosteron tedavileri cinsel isteksizliği azaltır ve vajinal kuruluk tedavisi için iyi bir alternatiftir (Sampson et al., 2015). Ancak bu tedaviler tamamen etiket dışı (off-label) uygulamalardır.
  5. DHEA (Dehidroepiandrosteron) hormonu hem cinsel isteği arttırmak hem de vajinal nemi iyileştirmek için uygulanan düşük dozlu androjenik etkili bir ilaçtır. Ağızdan veya vajina içinden kullanılan formları vardır. DHEA tedavisi vajinal doku için yararlı olabilir (Labrie et al., 2015).

4. Hormonal Olmayan Tedaviler

Vajinal kuruluk tedavisinde hormonal olmayan (non-hormonal) farklı yöntemler de vardır. Özellikle hormon almak istemeyen, hormon tedavisinin yan etkilerinden korkan ya da meme kanseri riski gibi hormon tedavisi almada riskli olan hastalarda hormonal olmayan yöntemler son derece kıymetlidir. Bunlar:

Vajinal Lazer Tedavisi:

Fraksiyonel CO2 lazerler ablatif etkidedirler, vajinal dokularda kolajen üretimini artırır, dokunun elastikiyetini arttırır, yenilenmesini (rejuvenasyonu) sağlar ve kan dolaşımını arttırır. Böylelikle vajinal kuruluk tedavisinde, özellikle menopoz sonrası dönemde adeta can kurtarıcı olmuştur.

Vajinal Radyofrekans Tedavisi:

Vajinal radyofrekans tedavileri de aynı fraksiyonel lazerlerde olduğu gibi termal etkiyle çalışır, non-ablatif etkiye sahiptirler, vajinal dokularda kolajen üretimini artırır, yenilenmesini sağlar ve kan dolaşımını arttırır. Böylelikle vajinal kuruluk tedavisinde sıkça tercih edilmektedirler.

Hyaluronik Asit Enjeksiyonları:

Vajina içine enjeksiyon şeklinde uygulanan hyaluronik asid vajinal mukozanın nemlenmesini arttırır, kolajeni arttırır ve dokuyu yeniler. Hyaluronik asid vajina içerisine fitil, kapsül, krem ve jel formunda da uygulanabilir.

PRP (Plateletten Zengin Plasma) Enjeksiyonları:

Kişinin kendi kanının santrifüj edilmesiyle elde edilen PRP’nin vajina içine enjekte edilmesi kan dolaşımını ve kolajen üretimini arttırır, lokal immün sistemi güçlendirerek vajinal enfeksiyonlardan da korur. PRP içindeki büyüme faktörleri dokunun yenilenmesinde oldukça faydalıdır.

SVF ve Eksozom Tedavileri:

Özellikle menopoz döneminde rejeneratif (doku yenileyici) olarak kişinin kendi yağının liposuction ile alınarak elde edilen SVF tedavileri ve farklı orijinlerden elde edilen hücre dışı nano-kesecikler olarak bilinen “eksozom” tedavileri yeni tedavi yöntemleri arasına girmiştir.

Caress Flow™:

Son zamanlarda üretilen yeni bir cihazdır. Öncelikle vajina içine oksijen püskürtülerek hava kanalları açılır, bu kanallara daha sonra hyaluronik asid püskürtülerek dokunun nemlenmesi ve yenilenmesi sağlanır. Caress flow™ vajinal kuruluk haricinde kronik mantar enfeksiyonlarında, vulvar vestibulitis tedavisinde ve liken hastalığında da önerilen yöntemlerden birisi haline gelmiştir. Bu konularda daha fazla bilimsel çalışmaya da ihtiyaç vardır.

5. Pelvik Taban Terapileri

Özellikle menopoz dönemi sonrası hastalara önerilen kegel egzersizleri herkesin kendi başına veya aletle evde yapabileceği basit pelvik çalışmalar arasındadır. Vajinal kanlanmanın artışı, cinsel istek ve idrar kaçırma tedavisi için de önerilmektedir. Kegel egzersizleri haricinde farklı pelvik taban egzersizleri de vajinal kan dolaşımını arttırarak vajinal kayganlaşmayı iyileştirmektedir.

Pelvik fizyoterapi, vajinal kas tonusunu iyileştirmek ve vajina sağlığı için son derece önemlidir.

6. Psikolojik Destekler

Vajinal kuruluk bazen psikolojik faktörlerle ilişkilidir, bazen de uzun süreli vajinal kuruluk problemi yaşayanlarda psikolojik dengeler olumsuzlaşmaktadır. Anksiyete, depresyon ve uzun süreli stres hem cinsel isteksizlik ve cinsel uyarılma bozukluğu hem de vajinal kuruluk nedenidir. Bu durumlarda verilecek olan psikolojik destekler ve cinsel terapiler fayda sağlayıcı olmaktadır. Diğer taraftan vajinal kuruluk sağlayan hastaların eşlerinin de sabırlı olması son derece önemlidir.

7. Cinsel Danışmanlık ve Eğitim

Cinsel ilişkide ağrı sorunu pek çok organik (fiziksel) soruna bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu hastaların öncelikle iyi bir jinekolog muayenesinden geçmeleri ve gerekli tetkikleri yaptırmaları son derece önelidir. Ancak bazı durumlarda cinsel problemler, geçmişte yaşanmış bazı cinsel travmalar ve evlilik sorunlarının da vajinal ıslanmada sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu durumda cinsel terapiler, cinsel danışmanlık ve eğitimler son derece önemli kazanımlar sağlamaktadır.

8. Alternatif ve Tamamlayıcı Tedaviler

Vajinanın ıslanmasını arttırmak amacıyla bazı bitkisel tedaviler ve akupunktur gibi alternatif tedaviler de önerilmiştir. Bitkisel tedaviler arasında kara kuyruklu ve kırmızı yonca gibi ürünler denenmiş olsa da bu konuda bilimsel kanıtlar henüz yetersizdir.

Vajinal Kuruluk Tedavisi Bireye Özgün Olmalıdır!

Vajinal kuruluk tedavisi oluş nedenine ve bireye özgü olmalıdır. Yanlış veya eksik tedaviler sonuca ulaşmayı engellediği gibi pek çok maddi manevi yıkımlara neden olmaktadır. Altta yatan sebeplerin tam olarak keşfedildikten sonra uygulanan tedavilerde ise başarı şansı oldukça yüksektir. Vajinal kuruluk tedavisi mümkün bir sağlık problemidir.

Vajinal Kuruluk Sorunu Yaşayan Hastalara Öneriler

Vajinal kuruluk tedavisi yaşam tarzı değişiklikleriniz ile kontrol altına alınabilir. Bu nedenle aşağıdaki önerilere mutlaka uyunuz. Bunlar hem sizin hem de vajina sağlığınız için son derece önemlidir.

  • Diyet Önerileri: Omega-3 yağ asitleri, polifenol içeren zeytin yağ, E vitamini ve soya gibi gıdalarda yer alan fitoöstrojenler vajinal nemlenmeyi arttırır, kuruluk hissinizi azaltır.
  • Yeterli Sıvı İçimi: Yeterli düzeyde sıvı almanız ve su içmeniz vajinal dokularınızın da nemlenmesine yardımcı olacaktır.
  • Kötü Alışkanlıkları Bırakmak: Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkları bırakmanız hem genel vücut sağlığınız hem de cinsel sağlığınız ve vajinanızın nemli kalması açısından son derece önemlidir.
  • Düzenli Egzersiz: Düzenli egzersiz ve spor vücudunuzun kan dolaşımı, kalp sağlığınız için önemli olduğu kadar vajinanızın nemli kalması için de son derece önemlidir.
  • Vajinal duşa son!: Eğer vajina içini yıkama gibi takıntılı bir alışkanlığınız varsa, bunu mutlaka bırakmalısınız. Tüm vücudunuzda duşta yıkanmaması gereken tek bölge vajinadır. Dış genital bölgenizi yalnızca suyla yıkamalı, iç kısma ise su veya sabun sürmemelisiniz.
  • Kimyasallardan Sakının: Genital bölgenize kimyasal içerikli maddeler sürmeyiniz. Kokulu tuvalet kağıtları, parfümler, kolonya, alkol içerikli mendiller, kimyasal içerikli nemlendiriciler bu bölgenin florasına zarar verecek ve vajinal kuruluk sorununa yol açacaktır.
  • Düzenli Jinekolojik Check-up: Düzenli jinekolojik check-up, her kadının yılda en az bir kere yapması gereken kontroller arasındadır. Bazen hastalıkların çok erken başlangıç safhası kısa yollu tedavilerle basitçe önlenebilmektedir. Vajinal kuruluğun erken fark edilmesi tedavisini de kolaylaştıracaktır.
SORU SOR
Merkezimiz HakkındaVajinismus TedavisiCinselliği Ertelemeyin! Özğürleşin
0552 677 55 15
Bu web sitesi, web sitemizin kalitesini artırmak için istatistikler oluşturmak amacıyla veri toplamak için tanımlama bilgileri kullanır. Aşağıdaki butonlara tıklayarak veya Çerez Politikası sayfasını ziyaret ederek çerezlerimizi kabul edebilir veya reddedebilirsiniz. Herhangi bir seçim yapılmaması durumunda varsayılan "izin yok" seçeneği geçerlidir ve reddetme kullanıcı deneyiminizi sınırlamaz.
Kabul EtReddetÇerez Politikası