Vajinismus, çiftlerin hayatını kabusa çeviren cinsel hayatlarının yanında duygusal ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyen bir tür cinsel problemdir.
Vajinismus, çiftlerin hayatını kabusa çeviren cinsel hayatlarının yanında duygusal ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyen bir tür cinsel problemdir. Bu bölümde "Vajinismus hastaları neler yaşar, neler hisseder, vajinismus hastalarının duygu ve düşünceleri nelerdir?" gibi konular üzerinde duracağız.
Vajinismus hastaları ilişki esnasında kendisini kasarak birleşmeye izin vermediği için zamanla bu problemi yüzünden sinir krizleri, ağlama nöbetleri gibi problemleri de yaşayabilmektedir. Vajinismus, yalnızca cinsel bir problem değildir. Vajinismus hastaları kötü giden cinsel hayatları ile hem psikolojik hem de sosyal hayatları yönünden olumsuzluklar yaşarlar.
Problemleri yüzünden kendisini eksik hisseden vajinismus hastalarının bu durumları yürüyüşüne ve oturuşuna bile yansır. Vajinismus hastası yaşadığı özgüven eksikliği yüzünden zamanla artık daha tedirgin ve daha korkak bir duygu durumu içine girmiştir.
Problem çözülmezse zamanla vajinismus hastalarının yaşadığı sıkıntılar büyüyerek başka psikolojik problemlerin de ortaya çıkmasına olabilmektedir. Bunlar içinde en sık rastlanılanı genel anksiyete (içsel bunaltı) bozukluğu, OKB (Takıntı – Saplantı Bozukluğu),depresyon ve panik atak şeklinde psikolojik bozukluklardır.
Evet. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sağlık tarifine göre, sağlık; bir insanın fiziksel (bedensel),ruhsal ve sosyal açılardan iyilik halidir. Bu iyilik halinin bozulması da hastalık ifadesidir. Vajinismusta kişinin beden sağlığı her ne kadar bozulmasa da psikolojik ve sosyal yönlerden ciddi bozulmalar baş göstermektedir. O yüzden vajinismusa hastalık olarak bakmak yanlış olmayacaktır.
ABD Psikiyatrlar Birliği tarafından, DSM 5 Sınıflama sisteminde de ‘Genitopelvik ağrı ve Penetrasyon (Birleşme) Bozukluğu’ olarak sınıflandırılmıştır.
Vajinismus problemi çözülmediği takdirde, vajinismus hastalarının içinde bulunduğu duygu durumu dışa yansıyarak sosyal hayatlarında da bir takım olumsuzluklara neden olabilir. Kendilerini eksik ve yetersiz hisseden vajinismus hastaları artık her ortamda sanki cinsellik konuşulacakmış gibi düşünerek arkadaşlarıyla da görüşmek istemez. Zamanla iyice kendi içine kapanan hasta hiç kimsenin kendisini anlamayacağı fikrine kapılarak sosyal ortamlarından tamamen uzaklaşıp arkadaşlarıyla ve hatta ailesiyle bile görüşmeyi kesebilmektedir.
ÖZET olarak; vajinismus problemi çözülmediği takdirde hastaların hem psikolojik hem de sosyal hayatını olumsuz yönde etkilemekte, hastaları zaman içinde içe kapanma, özgüven eksikliği, depresyon tarzında duygu durum bozukluklarına kadar sürükleyebilmektedir. Sadece bir cinsel problem olmayan vajinismus, hastaların hayatını daha fazla etkilemeden bir an önce çözümlenmesi gereken bir tür cinsel problemdir.
Kars’tan tarafımıza gelen bir vajinismus hastamızın yaşadıkları:
5 yılık evliyim. Bir ilçede büyüdüm. Ailem küçük bir yerde yaşadığımız için son derece tutucu bir yapıya sahipti. Tek düşünceleri birilerinin hakkımızda bir şeyler söylememesiydi. Abilerim bile daha küçük yaşlardan itibaren tek başıma sokağa çıkmamı istemezdi. 18 yaşındayken teyzemin oğluyla evlendirildim. Evlendirildim diyorum, çünkü evlenmeyi ben kendim istememiştim. İlk gecede bizde töre usulü “çarşaf gösterme” vardır. Kendimi öylesine kastım ve eşimi ittim ki anlatamam. Eşim tıraş bıçağı ile kolunu keserek çarşafa sürdü ve o geceyi bir şekilde atlattık. O gecenin kabusu bitti ama bizim sorunumuz hala devam ediyordu. Eşim Allah’tan çok anlayışlı ve sabırlı birisiydi. Sürekli denemelerimize rağmen sonuç alamıyorduk. Gerçi biraz ilerleme olmuştu, eskisi kadar kasılmıyordum, ama yine de tam bir birleşme yaşayamamıştık. Zamanla kendime güvenim ve inancım azalmaya başladı. Vajinismus hastalığında 5 yılı doldurmuştuk. Artık hep üzgün hep mutsuz bir şekilde dolaşıyordum. Yine de bir türlü tedavi olma cesaretim olmuyordu. Sorunumuzu kimseye anlatamıyorduk. Benimle birlikte evlenen kendi arkadaşlarımın bile çocukları olmuştu. Ama ben başaramamıştım. Onları dahi görmez olmuştum. Yaşadığım olaylar kabusa dönüşmüştü. Sessiz sessiz ağladığım geceleri unutamam. Gerçekten çok zormuş. Eşimin desteği ve yardımlarıyla gittiğimiz internetten bulduğumuz klinik sayesinde 4 günde hayatımız değişti. Tedavi sonunda şunu anladım “Ben bu sorunu asla kendi başıma yenemezmişim”. Bu sorunu yaşayan vajinismus hastalarının benim yaşadıklarımı yaşamamaları için sorunlarını ertelemesinler. Çünkü zamanla çektiğiniz sıkıntılar katlanarak artıyor. Ben çok yıprandım. Süleyman Bey’in de dediği gibi vajinismus tedavi sonrasında bambaşka bir insan olup çıkıveriyorsunuz. Şu anda 3 aylık hamileyim. 6 ay önce yaşadıklarımı, hislerimi düşününce her şey hayal gibi geliyor. Allah herkese şifa nasip etsin.
Görüldüğü üzere vajinismus hastalığını yalnızca tam bir birlikteliğin gerçekleşememesi olarak göremeyiz. Kişinin öz güvenini, psikolojik sağlığını, sosyal ilişkilerini derinden etkiler. Genel kaygı düzeyini arttırır, sürekli bir depresyona zemin hazırlar. Kişinin kendisini eksik ve yetersiz görmesine neden olur. Kişilerin sosyal ortamlardan izole olmasına, uzaklaşmasına da neden olur.
Vajinismus hastalarının çoğu vajinismus tedavisi işleminden sonra oldukça rahatlamakta, hayatları ani bir şekilde değişmekte, öz güven artışı ile kendilerini gerçek anlamda bir kadın gibi hissetmeye başlamaktadırlar. Daha önceden cinsel ilişkiyi hayal bile edemeyen kadınların artık bir ‘çocuk sahibi olma’, ‘anne olma düşünceleri’ bir hayal değildir.