Vajinismus hastalığının çiftler tarafından anlaşılması bazen kolay olmayabilir. Belirtiler farklı şekillerde olabilmektedir.
Cinsel ilişkiye girememe sorunu ile karşı karşıya olan çiftler tarafından sıkça merak edilenlerin başında “vajinismus nasıl anlaşılır, acaba başka bir sorun olabilir mi, vajinismusun kesin tanısı nasıl konur” gibi sorular yer almaktadır. Vajinismus sorununun anlaşılabilmesi için belli başlı aşamalar bulunmaktadır.
Evet, vajinismus sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur ve bir hastalık olarak tanımlanmıştır. Amerikan Psikiyatri Birliği (APA) tarafından 2013 yılında açıklanan DSM-5 tanı kriterleri arasında yer alan vajinismus, “Genital Pelvik Ağrı ve Penetrasyon Bozukluğu” sınıfında değerlendirilir. Bu sınıfta, vajinismus ve disparoni (ağrılı cinsel ilişki) sorunları birlikte yer alır.
Vajinismus hastalığının çiftler tarafından anlaşılması bazen kolay olmayabilir. Vajinismus belirtileri kişiden kişiye farklı şekillerde olabilmektedir. Ancak çoğu zaman sorun ilk gece ilişkinin gerçekleşmemesi şeklinde kendisini belli eder.
Zaman içinde ‘ilişkiye hiç girememe’ ya da ‘kısmi, ağrılı birleşme yaşama’ şikâyeti doktora başvuru sebebini oluşturmaktadır. Hastalara durumları sorgulandığında;
Vajinismus belirtileri gösteren çiftlerin ilk başvuru yerleri jinekolog doktorlar olmaktadır. Vajinismusun kesin tanısı ayrıntılı bir tıbbi öyküleme (anamnez) ve jinekolojik muayene sonucunda net olarak konur.
Vajinismus tanısı konan hastaların veya evli çiftlerin mutlaka profesyonel bir tedavi almaları önerilir. Aksi takdirde vajinismus, gün geçtikçe büyüyen ve farklı problemleri de beraberinde getiren bir sorun haline gelecektir.
Hayır. Vajinismus tedavisi öncesi yapılan jinekolojik muayene oldukça kolaydır. Jinekolojik muayene masasında yapılan basit gözle incelemeden ibarettir. Ortalama 15 saniye kadar süren bu değerlendirme sırasında vajina içine giriş yapılmaz, herhangi bir alet kullanılmaz. Kesinlikle ağrısız, görsel bir incelemeden ibarettir.
Bu kısa jinekolojik muayene sırasında;
Vajinismus tedavisine başlamadan önce jinekolojik muayenenin atlanması asla önerilmez. Aksi takdirde çözüme ulaşmak mümkün olamayacaktır. Örneğin; doğuştan gelen kızlık zarına ait yapısal bir anomalinin atlanılması gereksiz yere pek çok yanlış tedavilerin uygulanmasına yol açacaktır.
Vajinismus olduğu anlaşılan, tanısı net olarak konan hastaların bir an önce tedaviye başlamaları gereklidir. Aksi takdirde tedavi edilmeyen sorun zamanla büyümekte, çok daha farklı ve hayatı tümden etkileyen ciddi psikolojik sıkıntılara yol açmaktadır. Bu nedenle vajinismus problemi anlaşıldıktan sonra erken tedavi son derece önemlidir.