Vajinismus hastalığının çiftler tarafından anlaşılması bazen kolay olmayabilir. Belirtiler farklı şekillerde olabilmektedir.
Cinsel ilişkiye girememe sorunu ile karşı karşıya olan çiftler tarafından sıkça merak edilenlerin başında “vajinismus nasıl anlaşılır, acaba başka bir sorun olabilir mi, vajinismusun kesin tanısı nasıl konur” gibi sorular yer almaktadır. Vajinismus sorununun anlaşılabilmesi için belli başlı aşamalar bulunmaktadır.
Vajinismus hastalığının çiftler tarafından anlaşılması bazen kolay olmayabilir. Belirtiler farklı şekillerde olabilmektedir. Ancak çoğu zaman sorun ilk gece ilişkinin gerçekleşmemesi şeklinde kendisini belli eder.
Zaman içinde ‘ilişkiye hiç girememe’ ya da ‘kısmi, ağrılı birleşme yaşama’ şikâyeti doktora başvuru sebebini oluşturmaktadır. Hastalara durumları sorgulandığında ise vajinaya bakamamak, vajinaya parmak sokamamak, tampon kullanamamak, fitil koyamamak, jinekolojik muayeneye gidememek, muayene masasına çıkamamak, başkalarının yanında soyunup giyinememek, genital bölgesine dokundurmamak, hatta kendi genital bölge temizliğini yapamamak gibi farklı şikayetler izlenebilmektedir.
Vajinismus belirtileri gösteren çiftlerin ilk başvuru yerleri jinekolog doktorlar olmaktadır. Vajinimus tanısı ayrıntılı bir tıbbi öyküleme (anamnez) ve jinekolojik muayene sonucunda net olarak konulabilmektedir.
Hayır. Vajinismusta yapılan jinekolojik muayene oldukça kolaydır. Jinekolojik muayene masasında yapılan basit gözle incelemeden ibarettir. Ortalama 15 saniye kadar süren bu değerlendirme sırasında vajina içine giriş yapılmaz, herhangi bir alet kullanılmaz. Kesinlikle ağrısız bir görsel incelemeden ibarettir.
Evet. Vajinismus sık görülen bir cinsel işlev bozukluğudur ve hastalık olarak tanımlanmıştır. Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından 2013 yılında açıklanan DSM-5 tanı kriterleri içerisinde Kadın Cinsel Fonksiyon Bozuklukları grubunda, Genital Pelvik Ağrı ve Penetrasyon Bozukluğu sınıfında yer almaktadır. Bu sınıfta vajinismus ve disparoni (ağrılı cinsel ilişki) sorunları birlikte yer almaktadır.
Vajinismus olduğu anlaşılan, tanısı net olarak konan hastaların bir an önce tedaviye başlamalarında fayda olacaktır. Aksi takdirde tedavi edilmeyen sorun zamanla büyümekte, çok daha farklı ve hayatı tümüyle etkileyen ciddi psikolojik sıkıntılara yol açmaktadır. Bu nedenle vajinismusta erken tanı ve erken tedavi son derece önemlidir.