Vajinismus bir erteleme kaçınma hastalığıdır. Sorunu yaşayan hastalar çok farklı nedenlerle ve çok değişik bahanelerle çözümlerini ertelemekte, tedavilerini geciktirmekteler.
Vajinismus rahatsızlığı tüm dünyada en yaygın cinsel problemler içinde yer almaktadır. Cinsel sorunlar arasında en sık kliniğe başvurma nedeni olarak karşımıza çıkan vaijinismusun toplumda görülme sıklığı bölgelere, ülkelere ve hatta şehirlere göre bile değişkenlik göstermektedir.
Vajinismus rahatsızlığı, yapılan çalışmalara göre ülkemizde %3-17 arasında değişen sıklıkta görülmektedir. Bu açıdan bakıldığında ülkemizde çok sık olmadığı düşünülse de vajinismus hastaları, tüm cinsel işlev bozuklukları polikliniklerine başvuran hastaların %43-73’ünü kapsar. Pek çok çift, başlarına gelene kadar bu hastalıktan haberdar olmadıklarını ifade ederler. Toplumumuzda batılı toplumlara göre daha yaygın olmasına rağmen dile getirilemediği için tedavisi gecikebilmektedir.
Vajinismus rahatsızlığı; vajina girişindeki, vajinanın dış üçte birini çevreleyen pelvik kasların, özellikle perineal kasların istemsiz spazmı olarak tanımlanır. Bu kaslarda meydana gelen istemsiz kasılma nedeni ile cinsel birleşmenin olamaması durumudur. Kadının kendi isteğine rağmen vajina içine fitil, tampon, parmak, eşinin penisini alamaması, jinekolojik muayene olamaması şeklinde de tarif edilir. Yani, bir “içe alma bozukluğu” dur. Hatta hastaların bir kısmı göbek deliği ve kulak kepçesi içine parmakla dokunurken bile huylandıklarını ifade ederler.
İlk Gece Korkusu
Vajinismus rahatsızlığı halk arasında ‘ilk gece korkusu’ olarak da bilinmektedir. Bilinçaltına yerleşen yanlış, abartılı ve eksik bilgiler sonucu gelişen yoğun kaygı vajinismusun en önemli nedenidir. Okullarda ve ebeveynler tarafından cinsel konular hakkında eğitilmemiş, tamamen kulaktan dolma hurafelerle büyüyen genç kızlarda olması aslında hiç şaşırtıcı değildir. Kulaktan dolma hikayelerin en abartılıları ilk gece hikayeleri, bu hikayelerin bıraktığı miras ise ilk gece korkusudur.
Vajinismus hastalığı sıklıkla cinsel ilişkiye girememe problemi olarak belirti verir. Cinsel ilişki sırasında her şey olması gereken gibi seyrederken, tam penis vajina birleşme anında yaygın istemsiz kasılmalar oluşmaktadır. Bu durum genellikle tüm vücutta kasılma, bacakları kapatma ve hatta eşi iterek engel olma ile sonlanmaktadır. Bazen cinsel ilişkideki yoğun kasılmalara bağlı olarak cinsel ilişkide ağrı sorunu yaşamak, genital bölgeye dokunamamak, ön sevişme veya temasa tamamen izin verememek de vajinismus rahatsızlığında görülebilir. Vajinismus rahatsızlığının belirtileri hastalığın derecesine, nedenine ve kişinin korku durumuna göre değişkenlik gösterir.
Vajinismus, %90 oranında psikolojik sebeplerle meydana gelmektedir; ancak %10’luk bir kısmında altta yatan fiziksel bir problem vardır. Bu fiziksel sorunlar genellikle, özellikle alanında uzman bir jinekolog tarafından yapılacak muayene ile kolayca tanı alıp tedavi edilebilecek problemlerdir.
Vajinismus rahatsızlığının en sık psikolojik nedenleri arasında;
Vajinismus rahatsızlığının en sık fiziksel nedenleri arasında;
Vajinismus rahatsızlığı bir “erteleme kaçınma hastalığı” olarak da bilinmektedir. Sorunu yaşayan hastalar çok farklı nedenlerle ve çok değişik bahanelerle çözümlerini ertelemekte, tedavilerini geciktirmektedirler. Pek çok çift “elbet bir gün kendi başımıza çözeriz” düşüncesi ile tedaviye başvurmayı ertelemekte, zaman geçtikçe hem vajinismusun seviyesi yükselmekte, hem de çiftte öğrenilmiş çaresizlik ve umutsuzluk duyguları hakim olmaya başlamaktadır. Tedaviye başlanıldığında ise sorunun kendi başlarına çözümlenemeyeceğini anlamaktadırlar.
Hastalığı önemsememe, çözüm yolunda gerekli gayreti göstermeme sonucunda problem zamanla bir çığ gibi büyümektedir. Hastaların bir kısmında evlilikte meydana gelen farklı sorunlar, bazılarında ise çocuk düşüncesi ile hekimlere başvurular olmaktadır.
Vajinismus en sıklıkla kendisini cinsel ilişkiye girememe şeklinde göstermektedir. Cinsel ilişkide kasılma, cinsel ilişkide ağrı, acı, cinsel ilişkinin tam olarak değil kısmen gerçekleşmesi, her pozisyonda cinsel ilişkinin olamaması gibi belirtiler vajinismus rahatsızlığını göstermektedir.
Vajinismus sorunu yaşayanların pek çoğu henüz doktora dahi başvurmadan internetten yaptıkları araştırmalar sonucunda, kendi problemlerinin teşhislerini koyabilse de kesin tanı için jinekolojik değerlendirme şarttır. Nitekim vajinismus daha sıklıkla psikolojik nedenlere bağlı olsa da bazen yapısal nedenler sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.
Vajinismusun, konusunda uzmanlaşmış merkezlerde kişiye özel tedavi programları ile yüzde yüze yakın başarı ile tedavisi mümkündür. Tüm dünyada uygulanan terapi şekli Bilişsel ve Davranışçı terapidir. Bu tedavilere ek olarak;
Vajinismusta da kesin çözüm her hastalıkta olduğu gibi tedavi olmayı istemek ve doğru hekime ulaşmakla başlar. Yanlış teşhis, yanlış tedavileri beraberinde getirir. Kadınların yaşadıkları her türlü cinsel problemde ilk olarak, cinsel problemler ve cinsel terapiler konusunda uzman bir jinekolog hekime başvurmak olmalıdır.
Vajinismus rahatsızlığı günümüzde doğru, bilimsel ve etik tedavi metotları ile “kesin ve kalıcı” bir şekilde tedavi edilebilmektedir.