Kızlık zarı, vajina ve dış genitalya ile ilgili daha çok doğuştan, nadiren de sonradan ortaya çıkan problemler cinsel ilişki sorununa neden olur.
Bazı durumlarda muayenehane ortamında yapılan basit ameliyatlar vajinismus sorununu tamamen çözebilir. Bu nedenle baştan yapılan jinekolojik değerlendirmeler, kesin tanı konulmadan yapılan gereksiz cinsel terapilerin ve psikolojik yaklaşımların önüne geçebilecektir.
Kızlık zarı, vajina ve dış genitalya (vulva) ile ilgili daha çok doğuştan, nadiren de sonradan ortaya çıkan problemler cinsel ilişkinin yaşanamamasına neden olabilir.
Kızlık zarına ait sorunlar vajinismusa sebep olan en sık organik (yapısal) nedenler arasındadır. Kızlık zarının normalden kalın, sert (rigid hymen) ve yüksek oluşu (yüksek kenarlı hymen) cinsel penetrasyon sırasında penisin içeriye girmesine engel olarak cinsel ilişkiyi olanaksız hale getirebilir.
Maalesef pek çok hasta bu tür bir probleme sahip iken ve bu tür bir sorunun tek tedavi seçeneği basit bir cerrahi operasyon iken gereksiz yere aylarca psikoterapilerle maddi manevi yıkıma uğramaktadırlar.
Kliniğimize başvuran aşağıdaki hastamız A.L. bunlardan yalnızca birisidir.
1.5 yıllık evli olan hastamız gittiği iki ayrı psikolog tarafından 10 ay boyunca pek çok cinsel terapi almasına rağmen sorununda en ufak bir azalma olmaması üzerine tarafımıza başvurmuştur. Zamanla kendisine olan güveni iyice azalmış, eşiyle ilgili evlilik sorunları da başgöstermiştir.
İlk değerlendirmede yaptığımız jinekolojik muayene sonucunda hastada kızlık zarının yüksek kenarlı ve oldukça kalın olduğunu tespit edilmiştir. Hastaya durumu ile ilgili bilgi verildikten sonra, basit bir ameliyatla kızlık zarını çıkartılmıştır. Kızlık zarının alınmasından 1 ay sonra yapılan 2 günlük bilişsel davranışsal terapiler ile sonrasında vajinismus sorunu tamamen ortadan kalkmıştır. Diğer taraftan organik (fiziksel) neden yok iken, gereksiz yere kızlık zarı ile ilgili yapılan cerrahi ameliyatlar fayda değil zarar verir.
Her türlü cinsel problemde kesin tanı için gidilecek ilk adres bu konuda uzman bir jinekoloğun muayenehanesidir. Tüm kadın cinsel fonksiyon problemlerinde (vajinismus, disparoni, cinsel isteksizlik ve orgazm olamama- anorgazmi gibi) yapılan bir dakikalık basit jinekolojik değerlendirmeler ile tanı kesinleştikten sonra tedaviye başlanmalıdır.
Vajina ile ilgili anatomik engeller cinsel ilişkiye girememe nedeni olabilir. Bunlar arasında:
Vajina ile ilgili doğuştan problemlerde yapılan cerrahi işlemler (ameliyatlar) kalıcı şekilde cinsel sorunun çözümünü sağlayabilir. Yapılan ameliyatlarda genel (uyutularak) veya lokal (uyuşturularak) anestezi yöntemleri kullanılabilir.
Vajinanın doğuştan gelen anormallikleri kızlık zarına göre çok daha az sayıdadır.
Dış genital alan “vulva” olarak bilinir. Vulvadaki;
Yapılan basit ameliyatlarla veya medikal tedavilerle sorun çözüme kavuşabilmektedir.
Vulvar vestibulit sendrom (VVS)
Vajinanın girişinde yer alan “vestibulm” bölgesindeki yangısal olaylar cinsel ilişkiye girememe, cinsel ilişkide aşırı derece ağrı, batma ve yanmaya neden olabilir. Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS) adı verilen bu durumun nedeni tam olarak bilinemese de yapılan basit bir ameliyat sonrasında yapılacak cinsel terapilerle sonuca ulaşılabilmektedir. Yani cinsel ilişki ile ilgili sorunlar sonlanabilmektedir.
Vajinismus tedavisi için başvuran hastalarda kızlık zarı veya vajina ile ilgili doğuştan gelen anormalliklerde cerrahi (ameliyat) işlemlerin yapılması şart olabilir. Genelde lokal anestezi altında (o bölgenin uyuşturulmasıyla),bazen de hafif uyku anestezisi ile yapılan ameliyatlar oldukça kısa sürer ve riskleri yok denecek kadar azdır. Ameliyat sırasında vajina girişi bir miktar genişletilebilir.
Vajinismus tedavisi için yapılan ameliyatların ileriki dönemlerde gebe kalma, gebelik, doğum veya cinsel haz üzerinde en ufak bir olumsuz etkisi yoktur. Her operasyonda olan riskler haricinde, hiç bir ekstra komplikasyon içermez.
Vajinismus tedavisi için ameliyat yapan hekimin tecrübesi ve bilgisi tedavi başarısında son derece önemlidir.