Vajinismus hastalarının pek çoğu maalesef gereksiz yere tedavilerini ertelemektedirler. Tedavinin ilk ve en önemli adımı karar vermek ve bir an önce harekete geçmektir.
Vajinismus hastalarının pek çoğu maalesef gereksiz yere tedavilerini ertelemektedirler. Tedavinin ilk ve en önemli adımı karar vermek ve bir an önce harekete geçmektir.
Vajinismus tedavisine başlarken doğru vajinismus tedavisi merkezi seçimi, bilimsel yöntemlerle kişiye göre (bireysel) tedavi teknikleri son derece önemlidir. Bu bölümde vajinismus tedavine başlarken yapılanlar, jinekolog doktor tarafından yapılan ilk jinekolojik değerlendirme ve başarı şartları ele alınmaktadır.
Tıbbi Öykü Alma: Vajinismus tedavisine başlarken ilk önce iyi bir tıbbi öykü (anamnez) almak önemlidir. Hastaların öyküsünü alırken evlilik / birliktelik süreler, cinsel ilişkide yaşadığı sıkıntılar, daha önce uygulanan vajinismus tedavileri ile ilgili sorular değişik sorulur.
Jinekolojik Muayene: Ayrıntılı tıbbi öykü alma sonrasında vajinismus hastalığının derecesini saptamak için oldukça kolay bir jinekolojik değerlendirme yapılır. Sadece görsel (bakarak) yapılan jinekolojik incelemede kızlık zarı ve vajina yapısı ile ilgili herhangi anatomik bir engelin varlığı araştırılmaktadır. Aynı zamanda vajinismusun derecesi de ortaya konmaktadır. Vajinismus derecesi kasılmaların şiddeti ile orantılıdır.
Jinekolojik değerlendirme 15 saniyeyi geçmez, jinekolojik muayene sırasında herhangi bir alet kullanılmaz, son derece basit ve ağrısız bir uygulamadır. Cinsel terapiler konusunda eğitimli bir jinekolog hekim tarafından yapılan jinekolojik inceleme sonrasında anatomik engeller ve vajinismus hastalığının derecesi ortaya konmaktadır.
Cinsel ilişkiye girmeye engel olan yapısal (anatomik) engeller kızlık zarı, vajina ve dış genitalya (vulva) ile ilgili bir takım problemlere bağlı olabilir. Kızlık zarının kalın, etli, sert yapıda olması, septum (ara bölmeli) olması, yarımay şeklinde veya elek şeklindeki yapısı cinselliğe mani bir durum oluşturabilir. Vajina içinde yer alan dikey ve yatay septumlar, enfeksiyonlar da cinsel ilişkide sorun yaşanmasına neden olabilir. Vulva (dış genital alan) ile ilgili kist, abse veya diğer enfeksiyonlar da cinsel birleşmenin tam olarak sağlanmamasına sebep olabilir.
Jinekolog tarafından yapılan jinekolojik değerlendirme sonrasında sorun saptanması durumlarında operasyon (basit cerrahi işlemler) veya tıbbi ilaç tedavileri uygulanması şarttır.
Vajinismus psikolojik olmayan nedenlere de bağlı olabilir…
Kızlık zarının normalden daha kalın oluşu, vajinanın normalden kısa oluşu, vajinanın doğumsal olarak kör bir şekilde sonlanışı (müllerian agenezi),dış genitalyanın gelişmemiş oluşu sonucunda, vulvar vestibulitis sendromu (VVS) durumunda cinsel ilişki tam olarak gerçekleşmeyebilir. Bu durumlarda yapılan basit cerrahi işlemler sonucunda hastaların vajinismus problemleri de hallolabilmektedir.
Vajinismusun beş ayrı düzeyi vardır. Kasılmaların miktarı arttıkça derecesi de yükselmektedir. Aslında kaygı ne kadar fazla ise kasılmalar da o oranda fazla olacaktır. Vajinismusun derecesinin saptanması uygulanacak tedavi yönteminin belirlenmesi için son derece önemlidir.
Vajinismus Tedavisine Başlarken İlk Değerlendirme ve İlk Görüşme Önemlidir!
Vajinismus tedavisine başlama kararını pek çok çift çok zor alabilmektedir. Hatta aylarca, yıllarca tedavilerini erteleme yoluna giden çiftler mevcuttur. Vajinismus tedavisine başlarken ilk ve de en etkili adım karar vermek ve doğru merkez seçimi için iyi bir araştırma yapmaktan geçer.
Jinekolojik değerlendirme yapmadan, ilk gelişte ayrıntılı bir öykü almadan tedaviye başlamak hatadır. Maalesef bu tür anatomik nedenler olmasına rağmen psikolog veya psikiyatr muayenehanelerinde gereksiz bir şekilde psikoterapi gören pek çok hasta mevcuttur. Bu tür çoğu doğuştan gelen anatomik problemlerde gereksiz yere verilen ve aylarca sonuç alınamayan psikoterapiler hastalarda gerçekten de ruhsal (psikolojik) sorunlara yol açabilir.
Vajinismus tedavisine başlarken hastaların kendilerini rahat hissetmeleri, tedaviye inançlarını yüksek tutmaları, kendilerine ve doktorlarına güvenmeleri, pozitif düşünmeleri son derece önemli unsurlar arasındadır.
Merhabalar, Biz 4 yıldır evli bir çiftiz. Evlendikten bir süre sonra doğal yollarla çocuk sahibi olmak istedik ve bu problemi çözmek amacıyla araştırmalar yaptık. Yoğun araştırmalarımız sonucunda bu konuda uzman olduğuna kanaat getirdiğimiz tarafımızca Doç. Dr. Süleyman ESERDAĞ ile bu problemimizi paylaştık. Doktorumuzun yaptığı basit bir muayene sonucunda, problemin psikolojik sebeplerinin hafif olduğu... Devamını Oku...