Vulva (dış genital alan) bölgesine ejekulasyon (meninin boşalması) sonucu atılan spermler yüzme kabiliyetleri ile vajinaya, vajina içinden de rahim ve sonrasında tüplere ulaşır.
Vajinismus ve gebelik kelimeleri yan yana geldiğinde size biraz garip gelebilir. Nitekim vajinismus problemi yaşayıp eşleriyle hiçbir şekilde cinsel ilişkiye giremeyen kadınların normal yollarla gebelik olasılıkları son derece azdır. Çünkü gebelik oluşabilmesi için yeterli bir miktarda spermin vajina içerisine bırakılması gereklidir. Ancak yine de vajinismus kadınları, tam bir birliktelik yaşayamasa da sevişme sonrası eşlerinin vajina dışına boşalması ile spermlerin yüzme hareketinden dolayı son derece nadir de olsa gebe kalabilirler.
Vulva (dış genital alan) bölgesine ejekulasyon (meninin boşalması) sonucu atılan spermler yüzme kabiliyetleri ile vajinaya, vajina içinden de rahim ve sonrasında tüplere ulaşır. Tüplere ulaşan bu spermler, eğer yumurtlama dönemi ise yumurtalıklardan atılmış bir yumurtayı dölleyip gebeliği başlatabilir.
Diğer bir deyişle, bakire birisi (kızlık zarı bozulmadan) hamile kalabilir. Bu durum son derece ender görülen bir durum olmasına rağmen, mucizevi bir şekilde tedavi olmamış vajinismus hastalarında hamilelik izlenebilmektedir.
Ancak gebe kalınıp doğum sonrasında çocuk sahibi olunsa dahi Hera Kliniğe başvuran ve daha önceden şans eseri gebe kalıp doğum yapan pek çok çift, ikinci bir doğumu düşündüklerini ve sorunlarını aşmak için cinsel tedavi görmek istediklerini tarafımıza belirtmektedirler.
Vajinismus hastalarının bir kısmı da tüp bebek ve aşılama tedavileri ile gebelik şanslarını arttırma yoluna gitmektedir. Bu yanlıştır. Çünkü hem kısırlık tedavileri daha uzun, kısırlık tedavileri sırasında kullanılan ilaçların yan etkileri daha fazla, hem de tüp bebek tedavilerindeki maliyetler daha yüksektir. Kaldı ki; aşılama ile gebelik başarısı ortalama % 10, tüp bebek tedavisi ile % 40’lardadır.
Vajinismus problemi, 2003 yılında ilk defa kurulan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de faal olan kliniklerimizde bilimsel ve yoğunlaştırılmış bir tedavi programı ile ortalama olarak 3 günde aşılmaktadır. İleri düzeydeki olgularda tedaviler 5-6 güne kadar uzayabilir.
Vajinismus her ne kadar çocuk edinmeye engel bir durum ise de, öncelikle bir cinsel sorundur. Ve direkt olarak bir kısırlık (infertilite) problemi değildir.
Vajinismus sorunu yaşayan, hiç bir ilişkiye girmeden gebelik sürprizi ile karşılaşan çiftler vardır. Vajinismus sorunu yaşanırken gebelik oluşması durumunda vajinismus tedavileri doğumdan sonraya ertelenebilmektedir. Hâlbuki ki günümüzde gebeliği riskli grupta olmayanlarda, gebelik döneminde bile vajinismus tedavisi mümkündür.